VISIONEN OM EN CYKELRUNDA SOM FÖRENAR KULTUR OCH MILJÖ

Vision:

under cykel rundens utveckling samlar Omställning Västerort fler föreningar, företag och andra organisationer och arrangerar en eller fler dagar under helg sensommar/tidigt höst 2014.

 

Familjen Y  ser annons i lokaltidningen och bestämmer sig för att prova en del av rundan. De laddar ned kartan från webben och programmet. På förmiddagen cyklar de iväg och stannar vid en konsert i en park där en scen huserar kör och trubadur. . De cyklar vidare förbi en liten köpcenter där de stannar och fika på ett kafé. Intill kaféet finns en cykel handlare som har specialerbjudanden som de lockas av.

Nästa anhalt blir en dans uppvisning och barnen erbjuds prova på. De tycker det är kul och fundera på att anmäla sig till hösten.

De cyklar iväg för bi konst de inte visst fanns trots att de bott ganska länge i området. Nästa stopp är en utomhus mat servering som erbjuder mat från olika länder. De tycker det är kul at prova olika mat. Under tiden de äter spelar någon en säckpipa från ett land utanför Norden.

Efter maten tittar de in i ett galleri som visar bilder från Västerort, en tävling om att ta bilder som är från Västerort men som kunde vara från en annan plats.

Sista stopp är en odlings förening som visar upp sina odlingar, sälja inomhus krukväxter, och prata om Svenska kulturväxter och recept. En folkmusikgrupp underhåller i något hörn.

 

Familjen åker hem igen och ser fram emot nästa evenemang.

 

De olika föreningar som varit med är nöjda med att fått besök, ökat intresse för deras aktiviteter, kanske fått fler anmälningar och medlemmar. Att visa upp sig för folk i närhet har gett de och deras medlemmar en kick.  Omställning Västerort är nöjd för att de har visat att man kan spara fossilbränsle och klimatet genom att cykla till kulturen, semestrar hemma, och skapa kultur själv istället för att konsumera kommersiell kultur. Invandrarföreningar liksom hembygdsföreningar är glada att kunnat ta emot besökare för att bjuda på deras traditionella konst, hantverk, och andra kulturtraditioner. I och med att man cyklat runt har man fått lite bättre känsla för hur Västerort ser ut och dess tillgångar och utmaningar samt hälsat på ”grannarna” på ett okonstlat sätt. Kulturutövare är nöjda att de har kunnat visar upp sig och spela, dansa, agera.

KOMMENTARER

MIKROÄVENTYR

En ny trend är Micro-adventures – utflykter i närheten till där man bor, som inte kostar så mycket pengar men har udda inslag. Micro-adventures ursprungsgestalaten, Alistair Humphreys, har på sin hemsida hans vandring runt M25, motorvägen runt London.

Länk till Alistair Humphreys hemsida